Personakt Antavla

MÄRTA Kristina Jonsson

Blev 75 år.

Far:Jonas Persson (1858 - )
Mor:Anna Kristina Nilsdotter (1859 - )

Född:1882-01-18 Österåsen, Fors (Z) 1)
Död:1957-07-07 Östersund (Z) 2)

Äktenskap med Johan ANTON Malmsten (1887 - 1963)

Vigsel:1914-03-30 Östersund (Z) 3)

Noteringar

Jag återger här ett mail jag fick från ägaren till fotot Lars-Gösta Carlsson:

Hej
Häromdagen var jag ute och fiskade på nätet. Jag fann en personakt för Johan Anton Malmsten som var min morbror. Akten kunde härledas till dig. Anton var äldste sonen till Erik och Ingeborg Malmsten. Min mor var den fjärde av en syskonskara på under min levnad fem personer. Anton var plåtslagare i ungdomen. Han och den då näst yngste brodern Sigvard var vid ett tillfälle på jobb i Örebro när de båda rasade ner från taket på ett trevåningshus. Sigvard omkom medan Anton enligt min mor var helt oskadad. Det skall ha funnits ytterligare fyra syskon som dött i unga år. Jag har ännu inte kollat det i kyrkböckerna.
Min morfar var vid sin död enligt min mor snickare vid järnvägen. I folkräkningen 1890 står han som extra banvakt. Han var färgblind och kunde därför aldrig bli ordinarie. Han dog nittonhundratjugofyra i Svenstavik. Eftersom han inte var ordinarie utgick ingen änkepension. Hemmet var mycket fattigt vilket framgår av en kopia på bouppteckningen efter morfar som jag har i min ägo. Min mor fick då komma till Anton och Märta i Östersund. Märta drev Nya Modemagasinet där mor fick hjälpa till. En resande som var på besök trodde att han kunde ordna henne ett jobb på Norrköpings Stråhattsfabrik vanligen kallad ”Stråhatten”. Så skedde och vid ett besök vid Djurö kvarn ett par mil utanför Norrköping träffade hon min far som hon gifte sig med nittonhundratjugonio. Under min tidiga barndom bodde mormor hos oss.
Nu hoppar vi ända fram till våren nittonhundrafemtionio. Märta var död och Anton hade hamnat på lasarett. När han skrevs ut reste mor till Östersund och tog hand om honom. På semestern reste min då fortfarande blivande hustru till Östersund för att följa min mor hem. Jag hade då förmånen att få träffa Märtas bror Gottfrid, en mycket trevlig person med många historier beledsagade med ett unik men mycket smittande skratt.
Jag bifogar några bilder som kanske kan vara av intresse. I bakgrunden på bild nr 1 finns en tavla ”Vinterhare” som lär vara målad av en annan bror till Märta Otto Enestubbe. På bild 4 ses hela familjen Malmsten: Gunnar, Sixten, Gunhild, Ingeborg, Axel, Märta och Anton. Antons tre bröder var i sin ungdom rallare på Inlandsbanan och blev senare SJ anställda.
Mvh
Lars-Gösta Carlsson


Källor

1)GID 100023.38.48800 Födde vigsel död 1882 Bild 12
  
2)SDB 1947 - 2006
  
3)GID 2680.32.23200 Östersund SCB Vigsel 1898-1920 Bild 232
2010-11-25. Anton och Märta Malmsten, född Jonsson i Österåsen Fors.
Fotograf: Okänd
Ägare till fotot: Lars-Gösta Carlsson