Personakt Antavla

Otto Malkus Eldh

Far:Nils Erik Eldh (1835 - 1914)
Mor:Anna Katarina Eriksdotter (1839 - )

Född:1878-02-15 Hårdgård, Hällesjö (Z)

Noteringar

Möbelsnickare Harry Jonsson vid Eklunds möbelsnickerier i Bispgården beskriver Malkus på följande sätt:
Det tog största tiden att göra mallarna till sargen i fiolen, säger Jonsson. Det enda jag köpt är skruvarna och strängarna. Ett unikt arbete som jag utfört var en beställning till hembygdsgården i Hällesjö. Det var Malkus Eld, som bad mig göra tvenne figurer i trä efter en modell hämtad från Notre-Dame-kyrkan i Paris. Det var ett arbete, som tog lång tid att klara, säger Jonsson. Han visar på massor av beställda påbörjade arbeten som skall bli vapen, tavlor m.m.

Det verkar som det blir svårare med att få någon fritid över för den här hobbyverksamheten numera. Det blir mindre utfört. Eller kanske man inte är lika aktiv som förr, säger den dock alltjämt flitige bispgårdenkonstnären i "trä", som under årens lopp hunnit med otroligt många arbeten inom sin specialité.

Tapetserare Otto Malkus Eldh

Malkus var född 1878 i Hårdgård, Hällesjö. Han var son till hemmansägaren och handelsmannen Nils Erik Eldh, född 1835 i Sundsjö och Anna Katarina Nord, född 1839 i Hällesjö. 1900 var Malkus bosatt i Västanede, Håsjö. Han hade då efternamnet Nilsson. Malkus avled 1959 och var då kyrkobokförd i Holm, Indals-Lidens kommun. I alla de dokument jag har tillgång till är han döpt till Malkus och inte Markus.

Kommentar Martin: Lite märkligt med tituleringen "Tapetserare", eftersom han tituleras slaktare i Gulliksläkten.